Har mobilen petat bort klockor?

Vi satt och diskuterade mobiltelefoner och att man faktiskt knappt använder klocka längre. Det är inte vanligt att yngre använder klockor. De tittar efter tiden på sina mobiltelefoner. Kanske gör jag likadant när jag tänker efter. Jag hade alltid flera olika klockor förr men nu är det nog mest mobilen eller datorn. Det finns ju klockor på allting i dag, bilen, ugnen osv. Det finns ganska intressant historia om klockor och alla de olika sorter som finns. Här finns det moderna klockor, Adenfalks. Tänkte dela med mig lite historiskt också.

Begreppet armbandsur går tillbaka till de allra tidigaste klockorna som kom på på 1500-talet. Elizabeth I av England fick ett armbandsur 1571, vilket beskrivs som en armbandsklocka. Från början bars armbandsur nästan uteslutande av kvinnor, medan män använde fickur fram till början av 20-talet. Detta var inte bara en fråga om mode eller fördomar, då klockor på den tiden var notoriskt benägna att bli nedsmutsade från exponering för väder och vind, och kunde bara tillförlitligt hållas säker från skada om den fanns i säkert förvar i fickan. När västen infördes som ett manligt mode på av Karl II på 1600-talet, blev fickuret undangömt i sin ficka. Vid mitten av sjuttonhundratalet, hade de flesta urmakare producerat en rad armbandsur, vilka ofta marknadsfördes som armband för kvinnor.

Armbandsur bars först av militära män mot slutet av 1700-talet, då det var viktigt att synkronisera manövrar under krig utan att potentiellt avslöja planen till fienden genom att signalera allt för uppenbart. Det var tydligt att användning av fickur i stridens hetta eller monterade på en häst var opraktiskt, så officerare började fästa klockor på sin handled. Ett företag i London patenterade en armbandsklocka 1893, trots att de förmodligen producerat liknande motiv från 1880-talet. Helt klart öppnades en marknad för mäns armbandsur. Officerare i brittiska armén började använda armbandsur under koloniala, militära kampanjer i 1880-talet, till exempel under Burma kriget 1885.

 

Bookmark the permalink.

Kommentera